Luna D’Ombra

In samenwerking met paarden eigenaar Huub Roeven is Luna D’Ombra tot stand gekomen. Het creëren van Luna D’Ombra heeft de manier waarop ik naar paarden kijk voor altijd veranderd. Door de ogen van Huub zag ik het paard steeds meer als een geoliede machine van spieren, waarbij alles in balans is. Getraind voor de hoogste prestaties, hand in hand met de mens.

Het paard Nice Frieda van Huub is de inspiratiebron geweest voor dit project. Door vele keren naar haar te gaan kijken en door foto’s en filmpjes, kon ik de uitstraling van Nice Frieda vastzetten in staal. Toen ik startte met dit project, was Nice Frieda nog een jong paard van vier jaar. Dit is terug te zien in de bouw en spierontwikkeling van de sculptuur. De start werd gemaakt met de voorbenen en langzaam ontstond Luna D’Ombra. Een realistisch, levensecht paard met een unieke stijl.

Alle spieren, pezen en lijnen van het paard zijn terug te zien. Onbuigzaam staal is gesmeed tot organische vormen. Met mijn persoonlijke visie gaf ik haar vorm. Vanuit de benen naar de heupen en vanuit de heupen naar het hoofd. Door de manen en staart kwam alles tot zijn recht, echt leven ontstond. Nu ze klaar is, straalt ze rust uit. Stilstaand, maar tegelijkertijd in beweging. De glans geeft haar spierlijnen kracht, haar manen en staart dynamisch in de wind. Luna D’Ombra is een vertaling uit het Italiaans, Luna – maan en D’Ombra – schaduw. Zij is een schaduwreflectie van Nice Frieda, een schaduwmaan voor altijd vereeuwigd in staal.

Dit was een totaal nieuw project voor mij. Ik kon de kennis toepassen die ik in het verleden heb opgedaan en experimenteren met het nabootsen van een levensgroot dier. Vanuit passie en vakmanschap is ze nu voltooid.

Technische gegevens
Materiaal lichaam Staal ST235
Materiaal manen & staart RVS 316
Nabehandeling Hoogwaardig transparante lak
Lasproces MAG, TIG
Hoogte 235 cm
Breedte 80 cm
Lengte 280 cm